Tämä on Suomen perikato: ote realistin päiväkirjasta

Paljonko Marinin hallitus maksaa Suomelle ja paljonko sota maksaa Venäjälle?

VENÄJÄN HINTALAPPU, 20 % valtion budjetista

Pohdintaa mediassa on käyty, miten kauan Venäjä kestää sotaa taloudellisessa mielessä. Asiantuntijat arvioivat Venäjän kaapivan laarin pohjia sodan kustannusten ollessa noin 20% Venäjän valtion budjetista. Märissä päiväunissa puhutaan Venäjän romahtamisesta.

Pekka Toverin lainaama ukrainalainen analyytikko Volodymyr Datsenko kertoo, että Venäjä on käyttänyt sodan ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana neljänneksen budjetistaan.

– Venäjän suorat sotilaalliset kustannukset ovat noin 82 miljardia dollaria. Tämä arvio sisältää välittömät kustannukset, jotka ovat tarpeen sotilasoperaatioiden tukemiseksi. Arvio ei sisällä muita puolustusmenoja tai taloudellisia menetyksiä, Datsenko toteaa.

Datsenkon mukaan Venäjän valtion kaikki tulot olivat viime vuonna yhteensä noin 340 miljardia dollaria. Vertailun vuoksi Yhdysvallat käytti noin kolme prosenttia budjetistaan sodassa Irania ja Afganistania vastaan.

Näin siis Verkkouutiset sivuillaan.

KOTIMAINEN SYÖKSYKIERRE

SUOMEN HINTALAPPU 15-50 % valtion budjetista

Palautetaan ajatukset kotimaahan. Viittaan aikaisempaan kirjoitukseeni Suomen valtion budjetin suuruusluokista, joiden vaikuttavuutta ei ole vastaavien suomalaisten asiantuntijoiden taholta missään ole riittävästi kyseenalaistettu.

VM tietojen mukaan https://vm.fi/budjetin-taulukot nyky-hallituskauden aikana on valtio on tehnyt/tekee tappiota 38,8 miljardia euroa ja 2023 vuoden osalta 8 miljardia lisää eli yhteensä 47,6 miljardia. Kulujen nousu nykyisellä hallituskaudella aikaisempaan verrattuna on 15-50%:ia Suomen valtion budjetista. Jos lisääntyneitä kuluja verrataan sotakorvauksiin tappiot kokonaisuudessaan ovat noin 8,6 kertaa sotakorvauksien verran. 

MARININ KOLMETONNINEN JA VIHREIDEN MAAHANMUUTOLINJAUS OVAT NAULA SUOMEN ARKKUUN

Katastrofaalisen valtiontalouden tsunamisoitumusta edistää lisäksi hallituspuolueiden kiima 3000 e ’reilusta palkasta’ sekä erityisesti Vihreiden edistämä maahantulevien sosiaaliturvan radikaali ylöspäin tarkistus. Tähän liitetään vielä

1. SOTE-alueiden kehitys,

2. valtion ja kuntien velkaantuminen,

3. koulutuksen tason heikkeneminen,

4. työn houkuttelevuuden heikkeneminen Suomessa (osaavien tekijöiden pako Suomesta),

5. yhteiskunnan koheesion ja moraalin kehitys on saavuttanut numeerisesti sekä laadullisesti mitattuna, että ainoa suunta on romahdus.

OIKEA KYSYMYS TULEE OLLA SUOMESSA: MILLOIN SUOMI LOPULLISESTI ROMAHTAA?