Hoitamattomuuden hinta tuottavuusmenetyksenä 40000 euroa/vuosi

Miksi siis perusvaaliteemani on tässä vaiheessa ’Sota hoitojonoja vastaan’?

Olennaistahan on potilaalla päästä lähtökohtaisesti hoitoon. Jotta hoitoa voidaan järjestää, tulee palvelupisteessä olla sekä sairaanhoitajia että lääkäreitä. Jos hoitajia ei ole, on hoitojonon syy riittämätön sairaanhoitajien määrä ( https://yle.fi/uutiset/3-12027046 ). Se mikä esimerkin tapauksessa on asian aiheuttanut Pohjois-Karjalassa tulee ratkaista. Meillä on Suomessa jopa 72000 koulutettua sote-ammattilaista (https://www.suomenuutiset.fi/jopa-72-000-koulutettua-sote-ammattilaista-vaihtanut-alaa-heikon-palkan-ja-huonojen-tyoolojen-vuoksi-hallituksen-vastaus-haetaan-osaajat-ulkomailta/), joten tarvetta hallituksen kaavailemaan halpatyövoiman ulkomailta tuontiin ei ole tarvetta. Ne syyt, joiden vuoksi sote-alalla ei ole vetovoimaa, voidaan ratkaista ja päästään eroon työvoiman paikallisista puutteista. 

Eli hoitojono -ongelman ensimmäinen aste on hoitohenkilöstön löytäminen. 

Jos nyt on saatu riittävä määrä työvoimaa hyvinvointialueelle, miksi on tärkeää organisoida hoitojonot lyhyiksi?

Hoitamattomuus maksaa. Jokainen päivä, viikko ja vuosi vajaakuntoisena aiheuttaa sairaslomia, vajaata toimintakykyä, lisääntyneitä lääkitysjaksoja, vaikeutuneita ja suurempia leikkauksia, pitempiä toipumusjaksoja, menetettyjä tuloja potilaalle sekä valtiolle.  

Erimerkiksi sveitsiläisissä tutkimuksissa olkanivel-leikkauspotilailla (TSA leikkaus olkapäähän) tuottavuusmenetys ennen leikkausta noin 40000 euroa. Leikkauksen jälkeisenä vuotena tuottavuus menetys laski 26000 euroon asettuen kolmantena vuotena noin 10000 euron tasoon. Voidaankin laskea, että yhtä hoitojonovuotta kohti menetetään esimerkki tutkimuksessa noin 40000 euroa/vuosi. 

Kuinka paljon meillä olisikaan mahdollista lisätä alueemme tuottavuutta  joko puolittamalla tai nollaamalla hoitojonot? 

Sveitsiläisessä esimerkissä,  jos nykyisen 9 kk hoitojonon sijaan nollattaisiin hoitoon hakeutujan hoitojonoaika, olisi mahdollista lisätä tuottavuutta alueella jokaisen potilaan (esimerkin TSA leikkaus ) kohdalla 30000 euroa.

Miksi tätä ei tehtäisi?